Begin deze week heb ik een inspirerende keynote speech mogen aanschouwen van Joost Rigter die Rabobank HR meenam in zijn wereld. Eigenlijk kan ik beter aanhoren zeggen, want hij verzocht het hele publiek bijna een uur geblinddoekt door te maken en zo een klein beetje te ervaren hoe het is om slechts 0,8% zicht te hebben. Ik vond het persoonlijk een mooie ervaring!

Ik moest ook meteen weer denken aan een verzoek dat ik vorig jaar kreeg toen ik mijn Power BI Tutorial rapport aanbood aan de Power BI community. Iemand vroeg me namelijk het rapport uit te breiden met ‘alt-texts’, zodat het ook te gebruiken is door mensen met een visuele beperking. Omdat ik zelf tot dat moment nog nooit gehoord had van deze mogelijkheid en vermoed dat vele van jullie dit nog steeds niet kennen, hier 3 dingen die je zelf kunt doen om de toegankelijkheid van je rapport te vergroten.

Alt-text

‘Alternative text descriptions’ zijn beschrijvingen die je kunt toevoegen aan ieder element op je rapport. Zodra iemand met een screenreader dat element selecteert, leest deze de titel, het visualisatietype en de alt-text hardop voor. De alt-text kan statisch zijn, maar kan ook net als bijvoorbeeld titels op basis van een meting/measure dynamisch worden gemaakt om nog meer inzicht te verschaffen.

Je vindt de alt-text onder het General tabje binnen de opmaak van een element.

Tab-volgorde

Een rapport bestaat uit allerlei verschillende elementen: grafieken, tabellen, plaatjes, tekstvakken en meer. Al deze elementen staan in een bepaalde volgorde op je rapport. Als je met een muis of via een touchscreen met je rapport interacteert heb je vaak niet te maken met deze volgorde. Werk je echter met het keyboard (wat voor visueel beperkten vaak de enige optie is) dan is deze volgorde juist wel van belang. Je wilt namelijk een gestructureerde analyse mogelijk maken zonder van de hak op de tak te springen.

Om de volgorde van selecteren aan te passen activeer je het Selectiepaneel (via het lint Weergeven). Onder het tweede tabje zie je daar alle elementen uitgelijst in de volgorde zoals ze zullen worden geselecteerd met behulp van de Tab-toets op het keyboard. Zorg er voor dat je een logische volgorde toepast. Daarnaast kun je hier elementen uitschakelen die niet zinvol zijn om te selecteren, bijvoorbeeld vormen. Dit doe je door op het getal naast de elementnaam te klikken.

Kleurenschema

Een andere vorm van visuele beperking is kleurenblindheid. Rood en groen, hoe herkenbaar ook om goed en slecht te onderscheiden, zijn over het algemeen geen goeie keuze voor op een dashboard. Ongeveer 1 op de 8 mannen en 1 op de 250 vrouwen hebben enige vorm van kleurenblindheid. Rood-groenkleurenblindheid komt hiervan het meeste voor. Kies daarom een kleurenschema dat hier minder gevoelig voor is. Ik gebruik hier zelf de website coolors.co voor, waar je kunt switchen tussen de verschillende vormen van kleurenblindheid om een indruk te krijgen hoe iemand met die beperking het verschil in kleuren ervaart. Blauw en oranje zijn bijvoorbeeld meestal wel goed te onderscheiden en kunnen ook goed werken als signaalkleuren.

Benieuwd naar meer mogelijkheden om Power BI rapporten toegankelijker te maken? Lees bijvoorbeeld dit blog van Microsoft: //docs.microsoft.com/en-us/power-bi/desktop-accessibility-creating-reports#report-accessibility-checklist